niedziela, 30 marca 2014

Tęczowe podróże: Tęczowa kuchnia świata...

Flan z Hiszpanii...


Flan to krem jajeczny z pomarańczą przygotowywany na gorąco, ale podawany jest na zimno...
.

Składniki:

300 ml soku z pomarańczy
3 jajka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i powoli wlać sok wyciśnięty z pomarańczy. Przelać do garnka i mieszać na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Uważać, żeby się nie zagotował. Ostudzić. 
Ubić białka na sztywną pianę, delikatnie i stopniowo wmieszać do kremu. Przełożyć do miseczek i wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz