poniedziałek, 12 maja 2014

Tęczowe podróże: Tęczowa kuchnia świata...

Lahmacun

Tradycyjna turecka potrawa, nazywana także pizzą turecką. Składa się z bardzo cienkiego ciasta oraz mięsnego nadzienia. Potrawę skrapia się przed podaniem sokiem z cytryny. Jest jednym z dań lokalnego fast foodu, konsumowanym przeważnie na ulicach. Lahmacun znane jest także w Armenii pod nazwą lahmajoun. Lahmacun jest niekiedy jednym z elementów tureckich meze, czyli przystawek.
Mimo że istnieje mnogość technik przyrządzania i dobierania składników do lahmacun, w Turcji szczególnie popularne są dwa rodzaje tego dania, nazwane od miejscowości, w których występują – Gaziantep i Urfa. Zasadniczą różnicą między oboma typami jest użycie czosnku i cebuli zmiksowanych z mielonym mięsem, jako okrasy (czosnek występuje w odmianie Gaziantep, nazywanej też Antep, a cebula w odmianie Urfa).



Przepis:

500 g maki
42 gramy grozdzy
1 mala lyzeczka cukru
1 mala lyzeczka soli
1 lyzka oliwy
1,5 szklanki cieplej wody

Zrobic zaczyn z drozdzy,cukru i odrobiny cieplej wody.Kiedy drozdze wyrosna,wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i wyrobic ciasto.Stolnice oproszyc maka,ciasto rozwalkowac na dosc cienki placek, taki jak na makaron.Wylozyc na wysmarowana olejem blache.

Nadzienie

500 gr miesa mielonego wolowego
garsc natki pietruszki
pieprz cayene
sol
suszona czerwona papryka 
1 drobno pokrojona cebula czerwona
4 lyzki ketschapu + ketchup do smarowania ciasta
0,5 czerwonej papryki
olej do smazenia

Mieso usmazyc na oleju z przyprawami i cebula oraz ketchupem. Papryke drobniutko posiekac.

Ciasto lekko wysmarowac ketchupem,wylozyc na nie farsz miesny, posypac pokrojona papryka, wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika, piec okolo 10 min.


Smacznego !!! ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz